4en3rgY Romania
[Tutoriale IT] Cele mai uzuale combinatii de taste 2z8bv910
Welcome To 4EN3RGY Romania
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

4en3rgY Romania


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

[Tutoriale IT] Cele mai uzuale combinatii de taste

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1[Tutoriale IT] Cele mai uzuale combinatii de taste Empty [Tutoriale IT] Cele mai uzuale combinatii de taste la data de Dum 30 Apr 2017, 7:22 pm

Viorel

ViorelFondator

Cele mai uzuale combinatii de taste si scurtaturi de la tastatura

Anumite categorii de persoane, in special cele care lucreaza cu text, pot sa-si faca viata mai usoara folosind anumite scurtaturi sau combinatii de taste pentru a-si usura munca si, de ce nu, a castiga timp pretios. Continuand cu capitolul text si documente word stim cu totii de cele mai uzuale optiuni cum ar fi sa stergi textul, sa selectezi textul pentru a-l taia sau copia care se pot face din click-ul dreapta de la mouse. Insa in timp au aparut combinatii de taste care fac acest lucru sa fie mult mai usor si mai confortabil. Daca vrem, de exemplu, sa selectam tot textul dintr-un document word, putem selecta textul scris tinand apasat pe click-ul stanga de la mouse si miscand mouse-ul de la inceputul textului pana la subsolul paginii pana cand tot textul a fost selectat. O scurtatura pentru aceasta operatiune o reprezinta combinatia de taste CTRL + A aceasta fiind foarte uzuala mai ales in cazul in care ati scris destul de mult. Pentru a copia textul combinatia de taste este CTRL + C pentru a taia textul combinatia este CTRL + X, iar pentru a lipi textul combinatia este CTRL + V

Uneori poate avem de copiat un cuvant dintr-o anumita fraza sau propozitie, iar acest ciclu poate trebuie repetat pe tot parcursul documentului si, facand acest lucru tinand apasat click-ul stanga de la mouse si miscand mouse-ul, devine, la un moment dat, enervant consumand si mult timp. Un truc ajutator pentru asta il reprezinta apasarea de doua ori a click-ului stanga de la mouse sau dublu click stanga, facand asta trebuie sa aveti cursorul mouse-ului pe un cuvant din document. Veti observa faptul ca acel cuvant se va selecta dupa care puteti proceda la scurtaturile mai sus mentionate pentru realizarea operatiunilor urmatoare. Acest lucru merge si daca ne aflam pe o pagina web.
Selectarea cuvantului o putem face si printr-o combinatie de taste si anume CTRL + SHIFT + → aca doriti sa selectati cuvintele din dreapta si CTRL + SHIFT + ← daca doriti sa selectati cuvintele din stanga, pentru asta cursorul mouse-ului trebuie a fie la inceputul sau sfarsitul cuvantului depinde unde doriti. Combinatia de taste nu va functiona daca ne aflam pe o pagina web.

Alte combinatii de taste uzuale pentru selectarea textului:

SHIT + → pentru selectarea unei litere dintr-un cuvant de la stanga spre dreapta, acest lucru putand sa se faca si invers;
SHIFT + ↓ pentru selectarea intregului rand dintr-un document, bineinteles cursorul trebuie sa fie pozitionat la inceputul randului, daca apasati repetat aceasta combinatie de taste se vor selecta si randurile de sub.
SHIFT + ↑ pentru selectarea randurilor de deasupra cursorului.
CTRL + Z pentru a anula ultima modificare efectuata, apasat in repetate randuri poate anula mai multe modificari recente.

Combinatia de taste de mai sus nu va functiona daca ne aflam pe o pagina web.

Largind sfera de combinatii de taste ne aducem aminte de faimosul CTL + ALT + DEL care intra, de regula, in Task Manager. Datorita faptului ca sistemele de operare s-au schimbat si s-au imbunatatit combinatia de mai sus ne duce acum intr-un meniu de optiuni unde putem alege schimbarea utilizatorului, schimbarea parolei etc. dar printre care se gaseste si Task Manager-ul. Daca totusi doriti sa accesati Task Manager instant combinatia de taste este acum CTR + SHIFT + ESC.

Combinatia de taste ALT +F4 intotdeauna va inchide o fereastra activa. Are acelasi efect ca si atunci cand apasati click pe X-ul din dreapta sus al ferestrei.

Daca aveti doua ferestre active si doriti sa schimbati mai repede de la una la alta folositi combinatia de taste ALT + TAB. In cazul in care aveti mai multe ferestre deschise apasand repetat ALT + TAB va schimba intre mai multe ferestre pana va ajunge la cea dorita.

Combinatia WINDOWS + D se foloseste pentru a ajunge rapid la desktop. Utila in cazul in care aveti mai multe ferestre deschise.
Apasand din nou aceasta combinatie va reveni la momentul initial sau la utima fereastra in care v-ati aflat. Tasta WINDOWS se gaseste, de obicei, intre tastele CTRL si ALT in partea stanga a tastaturii si are ca simbol 4 patratele albe.

Mergand intr-un browser (Google Chrome, Mozila Firefox, Opera sau Internet Explorer) putem enumera cateva combinatii de taste uzuale ce pot spori confortul utilizatorului.

In cazul in care doriti sa scrieti un domeniu in bara de cautare a browserului si domeniul respectiv are extensia .com putem scrie doar numele domeniului si apasand combinatia de taste CTRL + ENTER atunci automat se va adauga [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] la inceputul cuvantului si .com la sfarsitul cuvantului. Aceasta scurtatura functioneaza doar in cazul domeniilor ce au extensia .com

Daca va aflati pe un site pe care il frecventati des sau ati gasit un site pe care dumneavoastra il considerati util atunci puteti sa-l marcati ca favorit sau sa-l adaugati in bookmark apasand combinatia de taste CTRL + D , iar acesta se va salva.

In cazul in care va aflati pe un site iar scrisul vi se pare mic puteti sa-l mariti fie folosind CTRL + ROTITA DE LA MOUSE INAINTE fie folosind CTRL + tasta + in cazul in care nu aveti rotita la mouse. Combinatiile opuse pot fi folosite pentru a micsora scrisul respectiv CTRL + ROTITA DE LA MOUSE INAPOI si CTRL + tasta –. Tastele + si – sunt fie cele de langa tasta Backspace fie cele din partea dreapta, daca nu mai cunoasteti exact marimea initiala a textului puteti reveni la normal apasand combinatia de taste CTRL + 0

Daca va aflati intr-un browser si aveti mai multe file deschise, iar accidental ati inchis o fila o puteti redeschide exact cum a fost initial folosind combinatia de taste CTRL + SHIFT

SURSA:

Spoiler:
pctutoriale.roSalut Vizitator Ai postat un numar de 0 mesaje
Te-a inscris pe data de
Ultima vizita a fost in
Si sa il salutam pe Bicanu , ultimul membru inregistrat pe 4en3rgY
Respect Vizitator
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum